Bir işletmenin tükettiği gücün katsayısını düzenlemek için lazım olan Kompanzasyon Panosu içeriğinde kondansatör ve ölçü aletleri bulunan bir panodur. Bu yazımızda kompanzasyon işleminin ne olduğunu, bu işlemin neden önemli olduğunu, kompanzasyona nerelerde ihtiyaç olduğunu anlatacağız. Ayrıca Kompanzasyon Panosu ve parçalarından da bahsedeceğiz.
Voltaj ve Akım sinyalleri arasındaki faz kaymasını 0 a indirmesi amacıyla kullanılan bu pano, reaktif güce ihtiyaç duyulan durumlarda, en yakın noktada üretilmesini sağlar ve elektriksel sistemin en ideal şartlarda çalıştırılmasına katkı verir.
Kapasitif ve Endüktif yükler bir etki oluştururlar. Bu etki ile birlikte normal şartlarda voltaj ve akım arasında olmayan faz farkı olmaya başlar ve artı veya eksi 90(doksan) derecelik bir faz kayması görülür. Bu görülen faz kaymasını sıfırlama olayı ise Kompanzasyonun tanımıdır. Peki, bu panolar nerede kullanılmalıdır?
Kompanzasyon Panoları alçak gerilim (AG) şebekelerinde güç katsayılarını değiştirmek için kullanılmakta ve bunun için gerekli malzemeleri içermektedir.
Şalterler, Elektrik Sigortaları, Ampermetreler, Bakır Baralar, Reaktif Güç Rölesi(Regler), Bağlantı İletkenleri, Voltmetre ve Voltmetre Komitatörü, Multimetreler, Güç Kontaktörleri, Kondansatörler, Kosinüsfimetre ve kontaktörler.
Kompanzasyon Panosu yapılırken veya onarılırken, TSE(Türk Standartları Enstitüsü), VDE(Alman Standartları Enstitüsü) ve IEC(Uluslararası Elektrik Komisyonu) nun standartlarına uygun olarak üretilmiş malzemeler kullanılmalıdır.
Koçali Mühendislik olarak ihtiyaç duyan tüm işletmelere Kompanzasyon Panosu kurulum ve montajı, bakım ve onarımı hizmeti veriyoruz. İşletmenizin bu alanda ihtiyacı olup olmadığını tespit ediyor ve size en uygun teklifi sunuyoruz.
Firmammızın Kurucusu Syn: Fatih KOÇALİ 1998 Yılında TEDAŞ bünyesinde meslek hayatına başlamış olup TEDAŞ’ta 12 yıl çalıştıktan sonra kendi isteği ile ayrılıp 2010 yılında KOÇALİ Mühendisliği kurmuştur.
© 2022, KOÇALİ MÜHENDİSLİK TÜM HAKLARI SAKLIDIR.