Yeraltı ENH üzerine havai hat olarak kurulmakta olan Enerji nakil hatları, taşıyıcı direk diğer adıyla pilon olarak temelleri sağlam oluşturulmuş transformatör istasyonlarına bağlı iletken yapılardır. Enerjiyi kontrol altına alarak, bakır ve alüminyum gibi iletken kablolarla, yüksek ve düşük enerjinin iletilmesinde taşıyıcı temelleri oluşturmaktadır. Yüksek izolasyon kurularak, elektrik enerjisinin uzak noktadan istenilen güç ile taşınmasında birincil görevi görür.
ENH nedir; ENH bir hat türü olarak uzun havai hat olarak, yeraltından itibaren elektrik santralindeki gücün yoğunlaştığı bakır ve alüminyum iletkenlerin yalıtkan izolatör kaynağıdır. Türkiye’deki ENH sistemleri TEİAŞ tarafından kontrol edilerek çalıştırılmakta, yerleşim yerlerine göre sabitlenmektedir.
Elektrik iletim hatları düşük ve yüksek olacak şekilde 2 ayrı koldan incelenmektedir. Bu iki iletim hattı taşıdıkları enerji boyutuna göre adlandırılmaktadır.
Yüksek deneyime sahip elektrik mühendisleri ve tasarımcılarla birlikte bilgisayar sistemleri üzerinden bütün analizler yapılarak kurulum yerleri ve santral arasındaki bağlantı hesaplanır. Hat etüt ve tasarım sırasında güzargah haritası, zemin etüdleri ve direk tasarımına kadar bütün çalışmalar hat malzeme kullanımına kadar analiz edilmektedir. Koçali Mühendislik, direk imalat detaylarından, çevre etki değerlerine kadar bütün sistemin profesyonel bir şekilde kurulmasını sağlayacaktır. Enerji nakil hatları, malzeme temini ve kullanımı açısından topraklama malzemeleriyle bir arada kullanılarak, bütün sistem baştan sona kontrol edilecektir.
Yapım çalışmaları sırasında gerekli olan bütün tesisat sistemlerinin kurulması, şantiye ve ekiplerle teknik işletim alanının projelendirilmesi sağlanmaktadır. Direk montajı ve tel çekimi işlemleri, enerji iletkeni ve santral arasındaki değerlerin kontrol edilmesi uzman mühendisler tarafından gerçekleşir. Proje yönetimi sırasında, hat sabitlemede uzunluk, topraklama ve hattın karakterize edilmesi için bütün değerlerin ölçülmesi sağlanır. Proje, planlama, elektrik üretim tesisleri ve istasyon bağlantılarına kadar bütün alanlar özel olarak kontrol edilmektedir.
Kapasite kat sayıları R-L-C üzerinden omik direnç, endüktans ve komşu iletkenlerle bağlantılar dikkate alınmaktadır. Modern çağ elektrik nakil hatları olarak, bilgisayar programlarıyla düzenli olarak kontrol edildikten sonra işletimini yapabilmektedir.
Enerji nakil hattı projesi hazırlanırken fiziksel olarak ve sahada yapılacak işlemler olacak şekilde birçok detay göz önünde bulundurulmaktadır. Enerji nakil hattı işlemleri için TEDAŞ proje kapsamında olması gerekenleri belli bir doküman şeklinde yayınlaşmıştır. Koçali Mühendislik gibi tesisler nakil projelerinin sorunsuz ve eksiksiz bir şekilde olması adına bu dokümandan faydalanmaktadırlar.
Firmammızın Kurucusu Syn: Fatih KOÇALİ 1998 Yılında TEDAŞ bünyesinde meslek hayatına başlamış olup TEDAŞ’ta 12 yıl çalıştıktan sonra kendi isteği ile ayrılıp 2010 yılında KOÇALİ Mühendisliği kurmuştur.
© 2022, KOÇALİ MÜHENDİSLİK TÜM HAKLARI SAKLIDIR.