Enerji Nakil Hatları Yapımı

KOÇALİ MÜHENDİSLİK

Enerji Nakil Hatları Nedir?

Yeraltı ENH üzerine havai hat olarak kurulmakta olan Enerji nakil hatları, taşıyıcı direk diğer adıyla pilon olarak temelleri sağlam oluşturulmuş transformatör istasyonlarına bağlı iletken yapılardır. Enerjiyi kontrol altına alarak, bakır ve alüminyum gibi iletken kablolarla, yüksek ve düşük enerjinin iletilmesinde taşıyıcı temelleri oluşturmaktadır. Yüksek izolasyon kurularak, elektrik enerjisinin uzak noktadan istenilen güç ile taşınmasında birincil görevi görür.

ENH nedir; ENH bir hat türü olarak uzun havai hat olarak, yeraltından itibaren elektrik santralindeki gücün yoğunlaştığı bakır ve alüminyum iletkenlerin yalıtkan izolatör kaynağıdır. Türkiye’deki ENH sistemleri TEİAŞ tarafından kontrol edilerek çalıştırılmakta, yerleşim yerlerine göre sabitlenmektedir.

Elektrik iletim hatları düşük ve yüksek olacak şekilde 2 ayrı koldan incelenmektedir. Bu iki iletim hattı taşıdıkları enerji boyutuna göre adlandırılmaktadır.

  • Yüksek Gerilim Hatları: Santraller, tesisler ile ihtiyaç duyulan yerleşke arasındaki elektrik ihtiyacı adına döşenmektedir.
  • Düşük Gerilim Hatları: Şehir içerisinde elektrik enerjisi dağıtımı için kullanılmaktadır.

Enerji Nakil Hatları Kurulum Ve Projelendirme Nasıl Yapılır?

Yüksek deneyime sahip elektrik mühendisleri ve tasarımcılarla birlikte bilgisayar sistemleri üzerinden bütün analizler yapılarak kurulum yerleri ve santral arasındaki bağlantı hesaplanır. Hat etüt ve tasarım sırasında güzargah haritası, zemin etüdleri ve direk tasarımına kadar bütün çalışmalar hat malzeme kullanımına kadar analiz edilmektedir. Koçali Mühendislik, direk imalat detaylarından, çevre etki değerlerine kadar bütün sistemin profesyonel bir şekilde kurulmasını sağlayacaktır. Enerji nakil hatları, malzeme temini ve kullanımı açısından topraklama malzemeleriyle bir arada kullanılarak, bütün sistem baştan sona kontrol edilecektir.

  • Direk tasarımı ve direk imalat detayları verilmektedir.
  • Hat etüdü, plan ve proje detayları oluşturulur.
  • Kalifiye mühendislerle arazi ve santral hat gerilim, topraklama kapasitesi ölçülür.
  • Program tasarımlarında Tower, PLS Pole, B Tower, Autocad çalışmaları yapılır.
  • Yapım çalışmasında, ulaşım yollarını yapısı ve yapımında, güzergahın açılması için çalışmalarda projeye dahil edilmektedir.
  • Hat çekiminde alüminyum ve bakır tel çekimi işlemlerinin tamamlanması sağlanır.
  • Yol ve hat üzerinde iletken toprak teli izolatör kontrolleri yapılmaktadır.

Enerji Nakil Hatları Proje Yönetimi

Yapım çalışmaları sırasında gerekli olan bütün tesisat sistemlerinin kurulması, şantiye ve ekiplerle teknik işletim alanının projelendirilmesi sağlanmaktadır. Direk montajı ve tel çekimi işlemleri, enerji iletkeni ve santral arasındaki değerlerin kontrol edilmesi uzman mühendisler tarafından gerçekleşir. Proje yönetimi sırasında, hat sabitlemede uzunluk, topraklama ve hattın karakterize edilmesi için bütün değerlerin ölçülmesi sağlanır. Proje, planlama, elektrik üretim tesisleri ve istasyon bağlantılarına kadar bütün alanlar özel olarak kontrol edilmektedir.

Kapasite kat sayıları R-L-C üzerinden omik direnç, endüktans ve komşu iletkenlerle bağlantılar dikkate alınmaktadır. Modern çağ elektrik nakil hatları olarak, bilgisayar programlarıyla düzenli olarak kontrol edildikten sonra işletimini yapabilmektedir.

Enerji Nakil Hattı Projesi

Enerji nakil hattı projesi hazırlanırken fiziksel olarak ve sahada yapılacak işlemler olacak şekilde birçok detay göz önünde bulundurulmaktadır. Enerji nakil hattı işlemleri için TEDAŞ proje kapsamında olması gerekenleri belli bir doküman şeklinde yayınlaşmıştır. Koçali Mühendislik gibi tesisler nakil projelerinin sorunsuz ve eksiksiz bir şekilde olması adına bu dokümandan faydalanmaktadırlar.

  1.  İlk olarak enerji nakil hattının yapılacağı bölge hakkında bilgi edinilmektedir. Keşif işlemi hem fiziksel olarak hem de sanal bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Bu keşifler kapsamında gerilim, güç kaybı ve iletkenin doğru şekilde iletilmesi adına planlamalar yapılmaktadır.
  2. Enerji nakil hattının geçeceği alan için en doğru güzergah belirlenmektedir. Bu en önemli aşamadır. Yanlış bir güzergah belirlendiğinde hem zamandan hem de maddi kaynaklardan kayıplar yaşanabilir. Fiziksel olarak belirlenen güzergah daha sonrasında sanal ortama aktarılmaktadır. Güzergah konusunda elektrik mühendislerinin ve topoğrafların bilgi ve deneyimi oldukça önemlidir.
  3. Enerji nakil hatlarının başlangıç ve bitiş noktaları tespit edildikten sonra arada kalan hatlar belirlenir. Bu hatlar belirlenirken deniz seviyesi, arazi yapısı, karayolları, demiryolları, nehirler gibi detaylar oldukça önemlidir.
  4. Belirlenen nakil hattı ve diğer etkenler göz önünde bulundurularak harita mühendisleri tarafından belirli bir profil oluşturulmaktadır. Bu profil ile hat üzerindeki engeller ve direk dikimi için uygun olan alanlar belirlenmektedir.
  5. Direk tiplerinin ve direk yerlerinin belirlenmeye başlaması ile enerji nakil hattı projesi daha belirgin bir şekle bürünmektedir. Elektrik mühendisleri tarafından direk yerleri çizimler yardımı ile belirlenmektedir. Direkler TEDAŞ ve diğer kurumlar tarafından belirlenenlere göre seçilmektedir. Ancak arazi yapısına uygun olmadığı halde farklı direk seçimleri yapılmaktadır.
  6. Enerji nakil hattına dair tüm planların yapılmasının ardından proje neredeyse hazır bir hale gelmektedir.
  7. TEDAŞ ‘ın yayınladığı proje kapsamına göre hazırlanan nakil projesi en son olarak onaylanması gerekmektedir. Projenin hatasız, eksiksiz olması durumunda rahat bir şekilde onay alınmaktadır.