Enerji Kimlik Belgesi Düzenleme

KOÇALİ MÜHENDİSLİK

Enerji Kimlik Belgesi Nedir?

Enerji ve enerji kaynaklarının etkin bir şekilde kullanılmasını, israfın önlenmesini amaçlayan Enerji Kimlik Belgesi (EKB) binalardaki ısıtma, soğutma, havalandırma ya da aydınlatma gibi sistemlerin yıl içerisinde ne kadar enerji tükettiğini gösteriyor.

Daha basit bir ifade ile anlatacak olursak beyaz eşyalarda A sınıfından G sınıfına kadar ayrılan ve enerji verimliliğini gösteren sistemin artık binalar için de yapıldığını söylemek yanlış olmaz. Örneğin, bir çamaşır makinesi söz konusu olduğunda A sınıfı en verimli enerji verimini G sınıfı ise en düşük enerji verimini belirtiyor. Binalarda da bu sınıflandırmayı gösteren belgeye “Enerji Kimlik Belgesi” ya da EKB adı veriliyor.

Enerji Kimlik Belgesi Nasıl Alınır?

“Enerji Kimlik Belgesi Nasıl Alınır” sorusu en çok merak edilen konular arasında. İnşaat ve yapı sektöründeki birçok kişinin merak ettiği konulardan olan Enerji Kimlik Belgesi, Enerji Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş şirketler tarafından veriliyor. Enerji Kimlik belgesi veren firmalar konusunda oldukça hassas ve dikkatli davranmak önem taşıyor. Bakanlıklar tarafından onaylanmamış bir firmadan aldığınız EKB örneği, mutlaka geçersiz sayılıyor. O nedenle Enerji Kimlik Belgesi veren firmalar arasından seçim yaparken Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş olup olmadıklarına dikkat etmelisiniz.

Enerji Kimlik Belgesi üzerinde binaların yalıtım özelliklerinden ısıtma, soğutma gibi verimliliğine dair pek çok bilgi yer alıyor. Enerji Kimlik Belgesi alan kişilerin sonrasında mutlaka Enerji Kimlik Belgesi sorgulama yapması gerekiyor. EKB sorgulama işlemi İnternet üzerinden yapılabiliyor. Bina Enerji Kimlik Belgesi sorgulama işlemi için öncelikle bakanlığın alınan EKB’yi onaylaması gerektiği ise unutulmaması gereken durumların başında geliyor.

Binalarda Enerji Performans Yönetmeliği Gereklilikleri Nelerdir?

Binalarda Enerji Verimliliği Yönetmeliği kapsamında belli gerekliliklerin yerine getirilmesi önem taşıyor. Enerji Kimlik Belgesi Kanunu gereği yerine getirilmesi gereken zorunluluklar şöyle sıralanabilir:

Türkiye’de 50 m2 üzerindeki tüm binaların Enerji Kimlik Belgesi alması gerekiyor. Sanayi alanlarında işletme ve üretim faaliyetleri yürütülen binalar, planlanan kullanım süresi 2 yıldan az olan binalar, toplam kullanım alanı 50 m2’nin altında olan binalar, seralar, atölyeler ve münferit olarak inşa edilen ve ısıtılmasına ve soğutulmasına gerek duyulmayan depo, cephanelik, ardiye, ahır, ağıl vb. binalar Enerji Performans Yönetmeliği kapsamında kalıyor.

31 Aralık 2019 tarihine kadar tüm mevcut binaların Enerji Kimlik Belgesi alması gerekiyor. İnşaatı devam edip henüz yapı izni almamış olan binalar da bu kapsamda değerlendiriliyor.

Ruhsat tarihi 2011 yılından sonra olan inşaatların yapı kullanım izni alabilmesi için Enerji Kimlik Belgesi’ni belediyeye sunmaları gerekiyor.

Yeni yapılan binalarda da yapı kullanma belgesi aşamasında EKB’nin belediyelere verilmesi zorunlu oluyor.

Enerji Kimlik Belgesini (EKB) Hangi Kuruluşlar Verebilir?

Enerji Kimlik Belgesi düzenlemeye yetkili kuruluşların ve düzenlenen belgelerin denetimi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılıyor. Mevcut binalar için EKB, bünyesinde Enerji Kimlik Belgesi Uzmanı mühendis veya mimar bulunduran Enerji Verimliliği Danışmanlık (EVD) Şirketleri tarafından hazırlanıyor. Enerji Danışmanlık Firmaları listesi Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü’nün web sayfasında bulunuyor. Bu sayfayı inceleyerek Enerji Danışmanlığı hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

EVD şirketleri arasında güvenilirliği ve profesyonelliğiyle ön plana çıkan Koçali Mühendislik, ihtiyacınız olan işlemleri en kısa sürede tamamlayarak bu karmaşık süreci sizin için en kolay hale getiriyor. Koçali Mühendislik, Enerji Kimlik Belgesi için gereken evraklar hazır ve eksiksiz olduğu takdirde, Enerji Kimlik Belgenizi 22 saat içerisinde hazırlayarak tarafınıza ulaşması üzere kargoya teslim ediyor.